10 Aralık 2013 Salı

Beynimizin çalışması ile besinler arasındaki ilişkiler

Beynimiz vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde yirmisini harcar. Bu yüzdeyi hafife almayın. çünkü bir çoğumuz diyet yaparken özellikle kalori hesabı ile olanlarda beyin fonksiyonlarımızı ve beynimizin ihtiyaçlarını göz ardı ediyoruz. biliyorsunuz neredeyse 45 dk'lık futbol maçı yapan sporcuların harcadıkları kalori ile 45 dk. matematik formülleri ile uğraşanların harcadıkları kalori eşit. BU açıdan baktığımızda kalorisiz bırakılmış bir beyin çalışamayacak kadar güçsüz kalır. çoğumuzun diyetler sırasında kaba tabirle "şaşkın" ve dikkatsiz olması bu yüzdendir. Özellikle glikoz kullanan beyin sıkı karbonhidrat kısıtlamalarında "aç" kalır.
Bir kaç besin vardır ki beynimizin dostudur. Hani çocuklarımız sınava girerken, kendimiz önemli bir proje içinde olduğumuzda, unutkanlıklar baş gösterdiğinde, halsizliklerle karşı karşıya kaldığımızda veya daha dün tanıştıklarımızın adlarını unutmaya başladığımızda kapısını çalmamız gereken besinler nelerdir? Özellikle hamilelik dönemlerinde unutkanlıkla baş başa kalmamak için neler tüketmeliyiz? çocuklarımızın algı düzeyini artırmak ve dikkatlerini toplamalarını sağlamak için onları hangi sağlıklı besin grupları ile beslemeliyiz? işte kısa kısa ama faydalı bir özet....



BELLEK  GÜCÜNÜ ARTIRMAK VEYA SADECE KORUMAK İÇİN
HAVUÇ: Hatırlama yeteneğimizi arttırır, çünkü havuç beyin metabolizmasını canlandırır. Bir şey ezberlerken bir ufak tabak sıvı yağlı havuç salatası yiyin.(zeytinyağlı olmasına dikkat)


ANANAS: Tiyatro sanatçılarının ve müzisyenlerin ihtiyacı olan bir meyvedir. Uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine ihtiyaç vardır. 

AVOKADO: Kısa süreli bellek içindir (Örneğin alışveriş listesini yaparken). Fazla miktarda yağ asidi içerir. Yarım avokado yeterlidir.


ISIRGAN OTU: Hafızayı kuvvetlendiren besinlerdendir. Özellikle sınavlara hazırlanan  ısırgan çayı içirilmesi yerinde olur.Isırganı ıspanak gibi pişirerek de hem salatasını hem de kavurmasını çocuklarınıza yedirebilirsiniz.


KABAK: Hafıza için eşsiz bir besindir. Yemeklerle sık sık tüketilmesi son derece faydalıdır.özellikle çok hafif biçimde tereyağında veya zeytinyağında 2-3 dk.çevrilerek üzerine hafif nane ve karabiber ile zenginleştirilmiş biçimde çocuklarınıza salata olarak yedirin. faydasını göreceksiniz. Ayrıca tadı da eşsizdir.



MUTLULUK
Mutluluğu yeni moda ilaçlarda aramayın. Doğru tüketilen doğru gıdalarda fazlasıyla mevcut.

KIRMIZI BİBER: Ne kadar acı olursa o kadar iyidir. Aroma maddeleri vücudun kendi mutluluk hormonu endorphinin salgılanmasını hareketlendirir. En iyisi çiğ yemek. Kurusunu, tazesini, turşusunu tüketin tabi midenizi kollayarak.
ÇİLEK: Stresi giderir. Lifli maddesi mutluluk verir. güzelce yıkamayı unutmayın. Sakın hormonlu diye korkmayın. Cam önünüze saksınıza bir parça ekin bütün yaz size çilek versin.
MUZ: Sırrı serotonin. Bu maddeye beynimizin mutlu olması için ihtiyacı vardır. Çocuklarınıza bol bol yedirin. aynı zamanda çok önemli bir potasyum kaynağı olması dolayısıyla çok önemli. çocuklar hem ishal hem kabız olduğunda zengin lif içeriğinden dolayı muhakkak verilmeli.


ÖĞRENME KOLAYLIĞI 
LAHANA: Sinirliliği giderir . Daha stressiz öğrenilir (örneğin sınav öncesi).Lahananın faydaları saymakla bitmez siz en iyisi salatasını, dolmasını, turşusunu bol bol tüketin. Tiroit sorunu olanlar çok bol tüketmesin. bezlerin aktivitesini yavaşlatıyor.


LİMON: C vitamininden dolayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır. Tek başına tüketmek zor diyorsanız yaz aylarında (özellikle sınav dönemlerinde) evde çocuklarınıza bol bol limonata içirin. Ev yapımı olsun lütfen. yoksa bir faydası yok biliyorsunuz.


YABAN MERSİNİ: Uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyvedir. Beynin kanla daha iyi beslenmesini sağlar.tartı, turtası, pasta süsü olarak vs. çok güzeldir. her seferinde bulmak zor derseniz reçelini yapın, dolapta tutun.


DİKKAT TOPLAMAK

SOĞAN: Aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı. Kanı sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır. tadını ve kokusunu sevmeyenler için karamelize soğan idealdir. Zeytinyağında biraz kavurun üzerine çok az kahverengi şeker serpip çocuklarınıza köftenin yanında bol bol yedirebilirsiniz. 


CEVİZ, FINDIK, FISTIK: Faydalarını saymaya gerek var mı?Beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendirir. Her gün bir avuç, özellikle sabah aç karnına yiyiniz. Çocuklarınızın beslenme çantalarına bir avuç koyun. acıktıkça teneffüs aralarında atıştırsın.

YARATICILIK GELİŞTİRME

ZENCEFİL: İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler üretmesini sağlar. Kan sulandığı için vücutta daha serbest akar, beyin oksijenle beslenir.Kuru zencefili bütün yemeklerinize çok az kimyon kullanır gibi rendeleyebilir, limonatalarınıza katabilirsiniz.


KİMYON: İnsanın aklına birden bir fikir getirtir. O kadar faydalıdır ki,yaratıcılığı beslemesi bunlardan sadece biridir. Çayınıza, bütün sulu yemeklerinize muhakkak koyunuz. her yemeğe yakışır hatta zeytinyağlı sebze yemeklerine bile. bir kaşık öğütülmüş kimyon veya taze kimyon her şeye birebirdir. Özellikle hamilelik döneminde gazdan şikayetiniz varsa kaşık kaşık kullanabilirsiniz. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder