1 Haziran 2012 Cuma

Sushi Co Bursa'da

Sonunda Bursa cisine kavuştu. Ah Bursa Ah... Bu sene 7. yılımı dolduracağım bir Bursalı olarak. O kadar güzel gözledim ki bu şehrin yavaş yavaş değişimini. Gelişimini diyemeyeceğim gerçek kelime değişimini. Oturduğum Özlüce bölgesinden tutun, Bursa ray'ı, açılan mekanları, yapılan binaları, şehre yeni gelen oyunları, konserleri, üniversite ve çevresini; kısacası şehrin sosyal çevresini devamlı gözlemliyorum. İleri derecede muhafazakar ve milliyetçi (şehir milliyetçiliği anlamında) Bursa'da aslında her değişim bir devrim niteliğinde.Bunu dışarıdan bakanlar değil, değişimi gerçekleştirmeye çalışanlar yaşıyor maalesef. Devamlı "Bursa'da bir uzakdoğu mutfağı yok, bunun için İstanbul'a gitmek zorunda kalıyoruz" diye hayıflanan bir grup insana bir girişimci dünyanın masrafını yaparak uzakdoğu mutfağı açıyor, aşçılar getirtiliyor, bin bir güçlükle tedarikler sağlanıyor, lansman vs...ilk 2 ay full çeken mekan 4. ayın sonunda sallanmaya, ilk yılını doldurmadan ise kapanmaya mahkum oluyor. Kaç tane örnek var bir bilseniz. Bursalıya "et-mangal" dışında bir şeyi alışkanlık halinde yedirmek zor zannaat. Ama yep bir et-mangal, kendir pişir kendin ye, veya bir iskender kebapçı, oh ne ala; işler tıkırında hiç boş durmazsın. Standart, sıradan ama para kazanan bir işletme sahibi olursun. Menüde en ufak bir yenilik varsa bile bir kaç ay içinde tüketilmediği için menüden kalkmak zorunda kalır.Bizim yenilikçi girişimci restoran sahibi ise eli mahkum konsept değiştirir ve genel akıma uyarak et-mangalcı olur. Örneklerini saymamı ister misiniz? Gerek yok değil mi? He bu arada mangala bir sofistike bir isim, bir duruş katıyım deyip, yok bilmem Akdeniz barbekü, Antep usülü, Ege esintisi demeyin; canınız yanar. İşte tam bu konjüktürde yeni bir mekan daha açıldı. Sushi-Co. Bilenler bilmeyenlere anlatsın şimdi uzun uzun mekanı tanıtmak istemiyorum. Kısacası çok standart bir uzakdoğu mutfağı. daha doğrusu fast-food tarzında, ehlileştirilmiş, dengelenmiş ve Türk Mutfağına adapte edilmiş bir çakma Çİn mutfağı diyebiliriz. Çakma derken kötülemek için kullanmadım. Ama Türkiye'de çin mutfağı tatlarından hoşnut olup Çİn'de koşa koşa bir restorana giderseniz o zaman anlarsınız anyayı konyayı demek istiyorum. Her neyse; gelelim bizim BUrsa sushi-Co'ya. Korupark içinde, sonradan yaratma bir mekanda-ki aklıma Akmerkez'in (Etiler) ilk halleri geldi; sinema katında açılan lüks restoranları- hizmet vermeye başladı. Şimdiden belki, yol yakınken tedbir alınsın diye birkaç şey söylemek istiyorum. Lütfen kapanmamak için bunları yapın!!! İlk zamanlar dediğim gibi Bursalı taze ..k'u çok sever, hemen konar; aldanmayın rehavete kapılmayın! Sizin aşçınızdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama birincisi Sushi çok özensiz yapılmıştı, keşke fotoğrafını çeksem dedim ama unuttum. Bakın Sushi önce göze hitap etmeli,i bunun için tabakları, dış süslemeleri vs. önem taşıyor, siz öyle elinizin ucuyla sararsanız yarısı açık, yarısı yırtık bir nori ve içinden dökülen pirinç taneleri; kimse bu mama görüntüsünde yemeği yemez! lütfen yoğun bile olsanız sarma işine biraz daha özen gösteriniz. Gelelim tatlarına; burası bir Zuma, Mori veya Sunset olmadığı için ve 6'lı menüler 25 Tl civarında dolaştığı için fazla söz söyleyemeyeceğim, geliştirme şansınız yok bu fiyatlara biliyorum. Bu yüzden tatlar "vasat" ama yine de canım sushi istediğinde iş görür. Dana etli menülerde etin pişmesi, yumuşaklığı gayet iyi fakat yine kompozisyon uyarlamasında sıkıntı var bence. Örneğin lütfen "İstiridye soslu dana eti" bilenler ve sevenler denesin ve yorum yapsın çünkü çok dengesiz bir tat vardı ortada üstüne üstlük yemeğin tuzsuz olması çok ilginçti o kadar soyaya karşın. Noodle-ki bence menüde en çok bu kısım iş yapacak Bursa'da- gayet iyiydi. Belki porsiyon ile ilgili bir tepsi alabilirsiniz. Bunun dışında servis idare eder, fiyatlar da orta-yüksek'ti. Şimdi fiyatlar konusunu açalım; Bursalıların genel analizine bakarsak, parası çok olsun az olsun Bursa.'lı adam Bursa'da para har-ca-maz!!! Gider Sunset'te akşam yemekte 500 bayılır, Bursa'da 250 gelse kıyamet kopar. Sushi Co, bu mekanda sadece hafta sonu müşterisine hitap ettiğini kesinlikle unutmamalı. gidip gözlemleyeceğim, hafta içi inlerle cinler olacak mekanda. bir ikincisi hafta sonu müşterisi de sinema+sushi co yapacak adam olacak; yani bir grup halinde "hadi bu akşam sushi co'ya gidelim şaraplar vs. takılalım " diyecek adam çok az olacaktır. velev ki oldu içkili bir mükellef menü adam başı en az 150-200 Tl gelince bir daha gelmeyecektir. Offff....İşte böyle. Çok da yazmak istemiyorum aslında bakalım görelim. Ama lütfen bu tip mekanlara sahip çıkalım, beğenmediğimiz noktaları hemen işletmeciye iletelim, küslük yapmayalım ki onlar da yaşayabilsin... Yıkmak kolay olan, bir durmalarını sağlayalım... Hadi okuyan herkes bir gitsin görsün bakalım. Beğenenlerin de beğenmeyenlerin de yorumlarını bekliyorum.Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder