1 Temmuz 2010 Perşembe
GÖKÇEADA
Sarışın mavi gözlü, yaman bir delikanlıdır; EGE. İlk ismi Arhipelagustur. Arhipelagus çapkınlığı ile meşhur tanrılar arasında ismi anılır. 3,000 tane olan gayri meşru çocuklarını adalar, adacıklar haline getirerek vücudunun her bir tarafına ben şeklinde serpmiştir. İMBROS, Arhipelagus’un en güzel kızlarındandır. Homeros destanında çokça adı geçen İMBROS tanrılarında gözdelerinden biridir. Destana göre Rüzgarlar tanrısı pek severmiş İMBROS’u. Onun için Saroz'da durup, yollarmış yaz meltemleriyle milyonlarca öpücük bu güzele. İlgisiz kalır mıydı bu güzel? Kabul ediyormuş öpücüklerini sahillerinde, Poseidon atlarını İmbros’un bir mağarasında saklarmış,diğer tanrılar ise dönerlerken Olimpos'taki ikametgahlarına , Skithia dan Kafkasos’tan, Küçük Asya'dan, dinlenmek için İMBROS’a uğrarlarmış.Zeus oğlu Kefalos’u İMBROS’ta saraya yollarmış. Şu an adanın en büyük yarımadası olan Kefalos ismi oradan gelmektedir.Peki ya Üzüm ve şarap Tanrısı olan DİONİSOS? hiç bırakır mıydı İmbros’u? Her tarafı bağ, her evde şarap. Onları bırakamazdı korumasız. Ve büyük bir saray kurarak ROSADOS mevkiinde, oradaki bütün bağları koruması altına almıştır. Sonra sulanabilsin ve güzel şarap versin diye, dev taşlarla dünyanın en eski barajını yapmıştı burada. Bu güzel ve ünlü adanın ilk kralı ve de tanrısı ise İMBRAMOS veya İMBRAKOS’tur. Bu iki isimden hareket edilerek adanın ismi İMBROS olarak doğmuştur.
GÖKÇEADA
Gökçeada Çanakkale Boğazı’nın Kuzeybatısında, Saroz Körfezinin Güneybatısında ve Gelibolu yarımadasının batısında Ege Dezinde bulunmaktadır. Türkiye’ nin en büyük adası olan Gökçeada, 289.5 km2 yüzölçümünde, 95 km kıyı şeridi uzunluğuna sahiptir. Kuzey - Güney uzunluğu 13 Km, Doğu - Batı uzunluğu 29.5 Km'dir. Gökçeada (Kuzulimanı), Çanakkale'den 32 Mil, Gelibolu Yarımadasındaki Kabatepe limanına 14 Mil, Bozcaadaya 29 Mil, Ege Denizinde bulunan Yunan adalarından Limni'ye 16 Mil Semadirek adasına 14 Mil uzaklıktadır.
Gökçeada çok engebeli, volkanik kütlelerden (anglomera, bazik volkanikler) oluşmuştur. Ada'nın %77 si dağlık %12 si engebeli %10 ise ovadır.
Ada'nın Güney sahillerinde Akdeniz iklimi Kuzey sahillerinde ise Marmara iklimi görülmektedir.Hakim rüzgarlar lodos ve poyrazdır.
Gökçeada, vahşi doğasında göz alabildiğince uzanan kumsalları, pırıl pırıl denizi, ile yeşili ve maviyi birleştiren kendine has örgüsü ile geçmişle bugünün birlikte yaşandığı harika bir doğa güzelliğidir. Adanın koylarında deniz berrak ve durgundur. Araç ulaşımına kapalı koylar ise dünya üzerindeki cennet niteliğindedir. Yıldız koy, Mavi koy, Marmaros, Kefalos adanın nadide güzellikleri arasında yer alır. Adada ayrıca şelaleler ve dev kazanı adını verdiğimiz ilginç jeolojik oluşumlar bulunur. Sahillerinde kumtaşlarının değişik şekillerde oyulmasıyla gelişmiş değişik kaya kütleleri ve fosil mezarları da görülmeye değer doğal güzelliklerdir.
Çeşitli kültürlerin buluştuğu adada camiler, kiliseler, manastırlar, eski Rum evleri ve modern mimari örnekleri bir arada bulunmaktadır.
Günümüzde İstanbul ve büyük şehirlerden gelen yatırımcılar veya "emeklilerin" gözde tatil yeri haline gelen adada eski Rum evleri bir bir el değiştirerek restore edilmekte ve yazlık oalrak kullanılmaya başlanmaktadır. Adanın doğla ve tarihi yapısına zarar vermeden gelişen bu süreç ada halkının özellikle turizmcilerin yüzünü güldürmektedir.
Gökçeada su kaynakları çokluğu bakımından dünyanın 4. adası durumundadır. 5 adet göleti, bulunan adamızda Zeytinli Köy Barajı adanın içme, kullanma ve sulama ihtiyacını büyük ölçüde karşı- lamaktadır. Adanın güney sahilinde bulunan yaklaşık 1 km büyüklüğündeki Tuz Gölünde yapılan analizlerde, içerisinde bol miktarda kükürde rastlanmış olup çamur kürü tedavisi yapıldığında, romatizma, sedef, kireçlenme gibi hastalıklara iyi geldiği görülmüştür.
Gökçeada ilçe Merkezi ve 7 köyden oluşmaktadır. Bu köyler Kaleköy, Eski Bademli, Yeni Bademli, Zeytinliköy, Tepeköy, Dereköy ve Uğurludur. 1990 genel nüfus sayımına göre toplam nüfus yaklaşık 13.000 dir.
Adada haftalık Gökçeada Gazetesi yayınlanmaktadır. İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve balıkçılığa dayanmaktadır. Turizm gelişmemiştir. Adada büyük oteller yerine küçük butik oteller ve pansiyonlar vardır. Konumu itibarıyla zengin deniz ürünlerine sahip olan adada, her an taze balık bulunmaktadır. Son yılalrda özellikle organik tarım ve hayvancılığın merkezi konumuna gelmiş adanın Türkiye'de bu iş için en verimli ve "olabilir" bölge olduğu bilinmektedir.
A.C/ Gökçeada/ 2010
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder